Biyografi

Osman Necmi Gürmen
Osman Necmi GÜRMEN

Yazar Osman Necmi Gürmen, Bucak aşireti reisi dedesi Osman Ağa’nın, Sultan Abdülhamid tarafından İstanbul’a çağırılmasıyla 1927 yılında Sultanahmet’te doğdu. Babası Halil Bey, annesi Osmanlı İmparatorluğu’nun Talat Paşa kabinesinde posta telgraf nazırı olan Hüseyin Haşim Bey’in kızı Emine Râna Hanımdır.

Dört yaşına kadar Sultanahmet’teki konakta yaşayan aile, daha sonra Gürmen’in çocukluğunun ve gençliğinin büyük bir kısmının geçeceği Feneryolu’na taşınır. İlkokulu Göztepe Taş Mektebi’nde bitirir. Buradan babasının isteğiyle St. Joseph’e kaydolur. 1946’da St. Joseph’den mezun olan Gürmen, öğrenimine devam etmek için 1946 yılında Paris’e gönderilir.

II.Dünya Savaşı’ndan yeni çıkmış bir ülkenin başkentinde, açlık ve yokluk dolu günler yaşayan Gürmen, Paris’te kamyon şoförlüğünden caz bateristliğine, kağıt toplayıcılığından inşaatçılığa kadar çeşitli işlerde çalışır. Paris’teki öğrencilik yıllarında Fikret Mualla, Reşat Nuri, Sabahattin Eyuboğlu, Avni Arbaş, Can Yücel, Ahmet Kutsi Tecer gibi Türk edebiyat ve sanat dünyasından birçok isimle tanışıp dost olur. İlk eşi Maria le Roux ile de o yıllarda karşılaşır ve 1952 yılında İstanbul’a birlikte dönerek Fransız Konsolosluğu’nda evlenirler. Askerlik görevini Diyarbakır’da istihkâm subayı olarak ifa eden Gürmen, askerliğin ardından İstanbul’da bir makine alarak briket basıcılığı yapmaya başlar. 1956 yılında da oğlu Lemi dünyaya gelir.

Akciğer kanserine yakalanan ve 1958 yılında ölen babasının isteğiyle Bucak aşiretinin başına geçmek zorunda kalır Gürmen. Siverek’te, Bucak aşiretinin başında, aşiret kavgaları, kan davaları, iktidar mücadeleleriyle dolu 14 yıl geçirir. O yıllarda, bir aşiret reisi olarak dönemin teamülleri gereği Adalet Partisi Siverek İlçe Başkanlığı da yapar. Kalemin peşinde ama namlunun ucunda bir adam olarak bu gerilim dolu hayata daha fazla dayanamaz ve soluğu Bodrum’da alır.

Konaklayacak tesisin zor bulunduğu o yılların Bodrum’una, kafa dinlemek ve artık kalemi eline almak için yerleşmek niyetiyle gelen Osman Necmi Gürmen, bugünkü ünlü Halikarnas Disko’nun arazisine Halikarnas Otel’i kurar. O dönemde eşi Maria ile de boşanan Gürmen, otel inşaatını bitirir ve zaman zaman inzivaya çekilerek yazılarını yazmak düşüncesiyle kendisine ait küçük bir de ev yapar. Türk-Yunan dostluğunu ele aldığı Ah Vre Sevda adlı romanını da o evde yazar. Otel kontratının dolduğu 10. yılda işletmeciliği bırakır ve o küçük “yazı evi”ne çekilir. Ebem Kuşağı adlı romanını da Bodrum’da Fransızca yazar. Bodrum’un gelişmeye başladığı yıllarda arazi mafyası ve rant çetelerini karşısında bulan Osman Necmi Gürmen, hem yine karşısına çıkan silahlardan uzaklaşmak hem de yazdığı romanlarını yayınlatmak için Fransa’ya gider. Eserlerini değerlendirip yayına hazırlayacak birini arayan Gürmen, bir tanıdığı vasıtasıyla tanıştığı akademisyen Anne Courcelle ile karşılaşır. Bu karşılaşma giderek tutkulu bir sevgiye dönüşür ve birlikte yaşamaya başlarlar.

Fransa’da bir dönem Hürriyet Gazetesi’nin Paris temsilciliğini de yapan ve 1975 yılından bu yana Paris-İstanbul-Bodrum üçgeninde yaşayan Osman Necmi Gürmen, iki dilde yazan ender yazarlarımızdan biri.

Râna romanıyla best-seller olan Gürmen’in yayınlanmış eserleri şunlar:

- L'echarpe d'iris - Gallimard- 1976 / (Ebem Kuşağı – Hürriyet Yayınları – 1977 / Delibozuklar Çiftliği - Menler Yayınları -2003)

- Kılıç, Uykuda Vurulur (Hürriyet Yayınları- 1978)

- Râna (Kanat Kitap – 2007, Everest Yayınları – 2010)

- Mühtedi (Kanat Kitap – 2007, Everest Yayınları - 2011)

- Ah Vre Sevda! (Kanat Kitap – 2008, Everest Yayınları - 2012)

- Saint-Michel'in Develeri (Kanat Kitap – 2009)

- Neydi Suçun Zeliha! (Everest Yayınları -2010)

- Yaban Gülleri (Gölgeler Kitap - 2014)

Gürmen’in Fransızca ve Türkçe yayınlanan bu eserlerinden Kılıç, Uykuda Vurulur, 1981 yılında Norveççeye, Mühtedi ise 2010’da Japoncaya çevrildi. Yazar Osman Necmi Gürmen, şu sıralar yeni kitabı üzerinde çalışıyor.

Fotoğraflar için tıklayınız.